Bang voor wereldwijde groei

Zit je te wachten op de Zwarte Zwaan die het beursfeestje komt verstoren, blijkt het ordinaire angst voor inflatie en een stijgende rente te zijn. Balen zeg. Wel is duidelijk dat het sentiment op de wereldwijde aandelenmarkten in een klap is omgeslagen. Gelukkig lezen we in de pers dat we te maken hebben met een gezonde correctie. Wanneer die omslaat naar een ongezonde, daar lees ik nooit wat over.

Versnelling
Deze omslag is de eerste echte beursdaling sinds de vorige, die eindigde in februari 2016. Alleen zijn de omstandigheden anders. Toen maakten beleggers zich zorgen over kelderende olieprijzen, een val van de Chinese renminbi en een mogelijke recessie in de Verenigde Staten. Nu lijkt het er eerder op dat men bang is voor een versnelling van de wereldwijde groei, wat weer de inflatie zou kunnen aanwakkeren.

Stijgende prijzen kunnen leiden tot renteverhogingen door de centrale banken, al denk ik dat ze zich daarmee in hun eigen voet schieten. We zijn het alweer vergeten, maar sinds de kredietcrisis heeft de schuldenberg zich verplaatst naar het allerhoogste niveau, namelijk naar diezelfde centrale banken.

Als centrale banken de rentetarieven verhogen, gaat de rente op hun eigen schulden ook mee omhoog en kan de financiering van het kapitalistische systeem op termijn weer in gevaar komen. Daar zit niemand op te wachten, zelfs Draghi niet, dus is het de centrale banken er alles aan gelegen om – in hun eigen belang – de rust te bewaren en markten tot bedaren te brengen. De rente mag best nog wat oplopen, zolang de rentebetaling op de staatsschuld maar draaglijk blijft.

Extreme paniek
Het vreemde is dat ook grondstoffen in prijs begonnen te dalen. Als er een categorie zou moeten zijn die profiteert van de economische groei, zijn het grondstoffen. Daar sloegen de beursstrategen echter de plank mis. Zij die zich nu op de borst kloppen dat ze de correctie hebben zien aankomen, hadden als positieve uitzondering stijgende grondstoffenprijzen verwacht. Vooralsnog is dat niet het geval. Conclusie: ten tijde van grote onrust gaan alle korrelaties naar één.

Volgens een index die het sentiment op de beurs meet, is er op dit moment sprake van extreme paniek: de meter staat nu op 13 op een schaal van 1 tot en met 100. Dat is trouwens een kleine verbetering ten opzichte van een paar dagen geleden toen het cijfer op 8 stond.

klik op de grafiek om te vergroten

Een van onze eigen barometers is de Amerikaanse portefeuille waarin onze selectie van de beste twintig bedrijven zijn opgenomen. Die staat dit jaar, na het slot van gisteravond, 2,8 procent in de min bij een S&P 500 index die zo goed als onveranderd is. Geen paniek dus.

Onheilsprofeten
Karakteristiek voor het huidige sentiment is dat allerlei onheilsprofeten plotseling weer een podium krijgen. Een van hen is de beroemde hedgefundmanager Ray Dalio. Vanwege zijn resultaten en het feit dat hij 160 miljard onder beheer heeft, worden zijn uitspraken door de financiële wereld met belangstelling gevolgd. Ray is er een uit de serie ‘als je toch wat zegt, laat het dan kloppen met je positie’. Nu blijkt hij posities ingenomen te hebben die speculeren op dalende koersen in ING, ASML en Siemens.

Die short posities moeten we in het licht zien van zijn wat langere horizon, waarin hij over een à twee jaar een recessie ziet aankomen. Daaruit mogen we opmaken dat hij uitgaat van dalende koersen op termijn en dat beleggers hun aandelenposities zouden moeten afbouwen. Maar we mogen eveneens onze twijfels uiten over de concentratieboog van Dalio, tenminste als we weten dat hij drie weken geleden in Davos nog stond te orakelen dat je wel erg dom was als je contanten langs de zijlijn aanhield. Hedgefundmanagers als Dalio veranderen hun posities als het weer, zolang het maar geld oplevert.

Dalio is niet de enige. Een man van wie ik nog nooit gehoord had, fondsmanager Nader Naeimi van AMP Capital Investors, voorspelt dat in maart weleens de volgende correctie zou kunnen komen. Gelukkig houdt Nader een flinke slag om de arm met zijn ‘weleens zou kunnen komen’. Warren Buffett beweert dat astrologen er zijn om beursvoorspellers in een goed daglicht te zetten.

Laagste stand in tien jaar
Ik kwam laatst een oude beursrot tegen, die nog waarde hecht aan de klassieke manier van beleggen ‘je moet kopen als het laag staat’. Toen ik het met hem over de beurs had, zei hij: “Heb je toevallig nog naar GE (General Electric) gekeken?” Laat dat nou precies het bedrijf zijn waar ik al enkele maanden met meer dan gemiddelde belangstelling naar loop te kijken. De koers van GE staat vanwege alle negatieve publiciteit op de laagste stand in tien jaar. En – nog een positieve indicator – zelfs analisten zien er geen heil meer in. In-huis rapport is in de maak.