Bedrieglijke februaridip

Met een AEX die vrijwel onveranderd het eerste kwartaal uitgaat lijkt er dit jaar weinig te beleven. Schijn bedriegt echter, tenminste als u zich de winterdip van februari nog weet te herinneren.

 Om het geheugen wat op te frissen hebben we de onderstaande grafiek afgebeeld. U ziet het relatieve verschil in performance van de AEX (zwart) in vergelijking tot drie obligaties. Tegelijk met de 14% correctie van de Amsterdamse beursgraadmeter daalden ook de koersen van obligaties – een van de leningen zelfs met 19%.

Het verschil tussen de AEX en obligaties is de rentevergoeding. De AEX keert natuurlijk geen rente uit, maar wel dividend van de bedrijven die deel uitmaken van de index. Als we dat dividend naar een couponrendement vertalen, komen we uit op ongeveer 3,5%.

De drie obligaties – van Wienerberger, Stena en Santos – leveren stuk voor stuk meer op, van 5,3% naar 7,875% tot 8,25% aan toe. Dan hebben we het over de kale couponvergoeding. Het rendement is daarnaast afhankelijk van de aankoopkoers en de (resterende) looptijd. Hieronder de data met het bijbehorende rendement.

6,5% Wienerberger 2014/2021/perp op 99%

De lening van de Oostenrijkse leverancier van pijpleidingen en bouw- en bestratingsmaterialen mag voor het eerst in 2021 worden afgelost. Tot die tijd wordt er nog één jaar 6,5% vergoed en dan nog vier jaar 5%, waardoor we op een coupon van gemiddeld 5,3% zitten. Wordt de lening op 9 februari 2021 niet afgelost, dan geldt een jaarcoupon op basis van de 5-jaars rente met een opslag van 5,95%.

Om het rendement te berekenen tot aan 2021 bij een winterdipkoers van 99% en een gemiddelde coupon van 5,3% kunnen we terecht op onze website. Daar staat een obligatiecalculator. De invoer van de drie variabelen 5,3%, 99% en 2 februari 2021 en een druk op de ‘Bereken’ knop geeft een effectief rendement van 5,53%.

7,785% Stena AB per 15 maart 2020 op 98%

Stena klinkt ons vooral bekend in de oren door de rederij Stena Line, maar de moeder Stena Beheer is actief in vier segmenten van de markt: (1) Veerdiensten, (2) Rederijen (tankervaart), (3) Offshore drilling, en (4) Vastgoed, financieringen en beleggingen. Het totaalbedrijf kan al jaren bogen op tevredenstellende winstcijfers.

Van Stena staat een (senior) lening uit met een 7,875% coupon, halfjaarlijks uit te keren en een eindlooptijd tot 15 maart 2020, dus nog krap vier jaar. De koers van de lening was tijdens de februaridip te koop op 98%. De obligatiecalculator berekent een rendement van 8,47%.

8,25% Santos 2017/perp op 83,50%

De malaise in de olie- en gassector was het afgelopen kwartaal ‘trending topic’ in de financiële media. Door de gedaalde olieprijs duikelden de winstcijfers, of moeten bedrijven een verlies rapporteren. Dat laatste was ook het geval bij de Australische gasproducent Santos.

Als gevolg van het verlies bereikte de lening in februari een groter dieptepunt dan de AEX. De laagste koers was 83,50%. Op die koers van 83,50% komt er bijna rook uit de obligatiecalculator, want het rendement op de eerste mogelijke aflosdatum (september 2017) ligt op 20,30%, dus voor nog geen 1¾ jaar. Mocht de lening volgend jaar niet afgelost worden, dan loopt de lening door met een variabele rente.

Broodroof

Spaarders kunnen dan wel jammeren dat er broodroof op hun rekening plaatsvindt, iemand die een beetje had opgelet zou in obligaties binnen een paar weken een rendement hebben ‘ingelockt’ waar de spaarders jaloers op zouden zijn.

Alle genoemde leningen zijn voorzien van een positieve OK-Score, reden waarom we deze leningen hebben aanbevolen. Voor de meeste beleggers zijn deze leningen trouwens verboden terrein, enerzijds omdat ze door de grote kredietbeoordelaars het stempel ‘niet kredietwaardig’ hebben gekregen, anderzijds vanwege de minimumcoupures van 50.000 euro (bij Stena en Santos).

Dakloos

Je weet, net als bij aandelen, nooit wanneer het laagste punt is bereikt. Het voordeel bij een obligatie is wel dat je op elk gewenst moment het effectieve rendement kunt uitrekenen om dan te beslissen of je wel of niet toeslaat.

Wat we dit kwartaal verder hebben gezien is dat obligatiemarkten zich net zo kunnen gedragen als aandelenmarkten. Soms verkeren ze in een staat van euforie, soms zijn ze manisch depressief. Van dat laatste kun je profiteren, net als de superbelegger Warren Buffett dat doet. Van hem is de uitspraak “ik zou dakloos zijn als markten efficiënt waren.” De dip van februari bewijst het gelijk van die uitspraak weer eens.

Lees eerder verschenen nieuws in ons archief. Ron Boer schrijft op regelmatige basis columns over interessante zaken die spelen op de financiële markten. Wilt u een melding krijgen wanneer een nieuwe column verschijnt? Volg ons dan op LinkedIn of neem contact met ons op.