Bijkopen kan lonend zijn

Bijkopen op lagere niveaus is een goede techniek, mits je over betrouwbare informatie beschikt. Heb je die informatie niet, dan kan het desastreus aflopen. Dat was mijn conclusie over dit onderwerp in een column van september vorig jaar.

Zo liet ik zien dat bijkopen in een aandeel als Imtech levensgevaarlijk was, omdat we nu weten dat dit bedrijf is omgevallen. Waar het goed mee afliep was de Australische gasproducent Santos. Bijkopen bleek in dit geval zeer lonend. In de grafiek met het koersverloop over de afgelopen twaalf maanden is te zien waarom.

Klik op de grafiek om te vergroten

Toen de koers van het aandeel in juli vorig jaar als gevolg van de malaise in de olie-industrie onder de AU$ 3,00 zakte hebben we bijgekocht. Het instrument dat ons daarbij helpt is de OK-Score, een rapportcijfer over de levensvatbaarheid van een onderneming. Gesteund door een zeer goede OK-Score 2 (de op een na beste) hebben we het adagium van de hamburgerverslaafde superbelegger Warren Buffett in praktijk gebracht: “Als de hamburgers in prijs dalen, heffen we het halleluja aan in huize Buffett.” Doormiddelen dus. Dat was lucratief want tegen jaareinde sloot Santos op AU$ 5,45.

Dit jaar zakte de koers terug naar een kwartaalslot van AU$ 5,07. Het sprookje is daarmee nog niet ten einde, want enkele dagen geleden kwam er bod op Santos van AU$ 6,50. Het bod is door Santos van de hand gewezen, reden waarom het aandeel niet verder is gestegen dan AU$ 5,85.

Interessant is echter om de toelichting erbij te pakken die de verstrekker van de OK-Score, Willem Okkerse, schreef na de halfjaarcijfers (augustus 2017): “Omdat de cashpositie nog steeds uitstekend is en ik voor dit jaar ondanks de non cash afschrijving en gezien de bereikte enorme verlaging van de kostprijs een break-even resultaat  verwacht, zou een bod op de onderneming of een behoorlijke koersexplosie (+75%) niet ondenkbaar zijn.”

Het bleken profetische woorden te zijn. Niet alleen voor wat betreft het bod, maar ook het koersdoel. Toen hij zijn conclusie met ons deelde, stond de koers op AU$ 3,75. Tel daar 75% bij op en je komt uit op AU$ 6,56.

Inmiddels hebben beide partijen met elkaar om tafel gezeten en Santos heeft de overnemende partij, Harbour Energy, toestemming gegeven om de boeken in te zien. Voor beleggers die nu het aandeel zouden kopen, ligt er nog een premie van ongeveer tien procent te wachten, mocht de overname slagen. Wij blijven deze zaak met een glimlach op ons gezicht volgen, met in ons achterhoofd de woorden van de filmdiva Mae West: “Teveel van het goede kan soms fantastisch zijn.”