Geldklotsmachines

Geldklotsmachines

‘Klots, klots, klots.’ Met deze woorden beginnen vaak de analyses die Willem Okkerse ons stuurt van de bedrijven in onze beleggingsfondsen. Het houdt in dat bij het onderzochte bedrijf het geld tegen de plinten op klotst. Hierbij ook alvast het advies dat u gerust in kwaliteitsaandelen mag (blijven) beleggen.

Het cijferseizoen is deze maand in volle gang en ondernemingen slingeren hun halfjaarcijfers de wereld in. Voor Okkerse betekent het topdrukte. De periode is weer aangebroken om van alle vijftig bedrijven in de twee aandelenfondsen een nieuwe OK-Score te berekenen. Van elk bedrijf ontvangen wij vervolgens een nieuwe score met een korte toelichting. Met enige regelmatig begint zo’n bericht dus met ‘Klots’ (3x). Dan weten wij meestal al genoeg.

Voorkennis
Hoe het systeem van Okkerse precies in elkaar steekt, weten we niet. Het interesseert ons ook niet, als de cijfers maar kloppen. En dat doen ze. Het model steekt zo in elkaar dat het in de toekomst vooruitblikt. Je belegt eigenlijk met voorkennis, ook al is dat streng verboden. Door de geldstroom van een bedrijf te vergelijken met een verwarmingsketel kunnen we ook iets zeggen over de gezondheid van de onderneming. Een deel wordt omgezet in nuttige warmte, een ander deel lekt door de schoorsteen naar buiten.

In een onderneming gaat het erom met minimale middelen een maximaal resultaat te bereiken. Door verbanden tussen alle geld- en goederenstromen te leggen, kan het model zien hoe efficiënt de onderneming omspringt met de factor ‘kapitaal’. Dit wordt weergegeven in de OK-Score, een simpel rapportcijfer van 1 tot 10. Een 1? Dan draait je verbrandingsmotor uitstekend. Een 10? Dan moet aan die motor zeer dringend iets veranderen.

Dwarsdoorsnede
De bedrijven in de portefeuilles zijn geen kleine jongens. Stuk voor stuk gaat het hier om ondernemingen met solide balansen, lange termijn winstgroei en vooraanstaande posities in de markt waarin ze actief zijn. Ze vormen een dwarsdoorsnede van het internationale bedrijfsleven en met de OK-Score krijgen we een inkijkje in hun verdienmodel. Alle vijftig ondernemingen in de fondsen hebben een OK-Score van 1 tot en met 3 (incidenteel een 4).

Uit de gerapporteerde cijfers blijkt dat ze bakken met geld verdienen. Dat deden ze al, en ook dit jaar is dat het geval. Veel van de ondernemingen zullen voor dit jaar een topwinst rapporteren. Een willekeurige greep uit de selectie:

DSM
Ook met de opbrengst van Patheon van 220 miljoen euro komt DSM niet veel van zijn plaats. Een keurige OK-Klasse 2 met een eigen vermogen van ca. 45%. Wel zal DSM op zijn hoogste winst ooit afstevenen hetgeen de koers alleen maar goed zal doen.

Akzo
Over Akzo kunnen wij kort zijn. Verstevigt zijn positie in OK-Klasse 2. Winst over 2016 zal  rond de 50% hoger liggen dan in 2015. Zo moeten er meer zijn.

Chevron
Chevron knippert zelfs in deze omstandigheden niet eens met de ogen. Hun structuur wordt  ondanks een 30% omzetdaling nauwelijks aangetast en een verlies van 4 miljard dollar op jaarbasis  voor 2016 wordt eigenlijk spelenderwijs genomen. Een OK-Klasse 1 is de beloning.

Henkel
OK-Klasse 1 – Eigen Vermogen iets teruggelopen. Blijft saai maar oerdegelijk. 1,7 miljard euro in kas én korte termijn lening opgehoogd. Misschien op het oorlogspad? Winst zal dit jaar 200 miljoen euro hoger uitvallen, onder andere door een duidelijke margesprong als gevolg van lagere inkoopkosten.

Cisco
OK-Klasse daalt naar Klasse 2. Uitsluitend door inkoop van 4 miljard eigen aandelen. Het blijft een geldschip – 2 miljard MEER winst (van 11 maar 13 miljard !). Er wordt ook goedkoop geld geleend omdat dividend op aandelen duurder is en daarmee aandelen ingekocht. De treasury shares staan echter voor 2 x het bedrag aan lange schulden in de boeken.

Deze ondernemingen vormen een goede afspiegeling van de overige rapporten die we ontvangen. Het bevestigt nog maar eens dat de top van het internationale bedrijfsleven kerngezond is. Er wordt gruwelijk veel geld verdiend, waarbij de ondernemingen ook niet hun winst op willen pompen door schulden in te laden; eerder het tegendeel.

Plaatsen we al die oordelen tenslotte in een groter perspectief, dan kunnen we ons ook een mening over de beurs vormen. Wat je ook leest over op handen zijnde correcties en overgewaardeerde aandelen, het wordt niet bevestigd door de OK-Scores van onze geldklotsmachines. Vergelijken we deze aandelen met de mogelijke alternatieven, dan zijn we van mening dat je in de topsector van het bedrijfsleven nog steeds een grote kans maakt op het behalen van een goed rendement. Dat wij van WC-eend adviseren om WC-eend te gebruiken, moge duidelijk zijn.

Lees eerder verschenen nieuws in ons archief. Ron Boer schrijft op regelmatige basis columns over interessante zaken die spelen op de financiële markten. Wilt u een melding krijgen wanneer een nieuwe column verschijnt? Volg ons dan op LinkedIn of neem contact met ons op.