Gevaarlijke ontwikkeling

Omdat er met obligaties niets meer valt te verdienen, kijken beleggers naar andere beleggingscategorieën. Berichten van deze strekking komen we de laatste tijd wel vaker tegen, een gevaarlijke ontwikkeling.

Gevaarlijk om twee redenen. Ten eerste omdat het maar de vraag is of het eerste deel van de stelling op waarheid berust. Ten tweede omdat het iets zegt over het beleggersgedrag. En dan met name over de verschuiving naar beleggingscategorieën waar het merendeel van de beleggers niets te zoeken heeft: hedgefondsen, crowd funding en private equity.

Scepsis
Laatst hoorde ik een uitspraak in die trant van een professional. “Je denkt toch niet dat ik voor mijn klanten een beleggingsfonds in obligaties ga aanbevelen waar de klant een verwacht rendement van 1,5% gaat maken”. Hij keek me triomfantelijk aan.

De slotsom was dat er dan maar helemaal niet meer in obligaties werd belegd. Daar wringt dus precies de schoen, omdat je dan wel erg veel investeringen in de hoog risico categorie gaat opzoeken.

Wat de laatste maanden overheerst is een zekere scepsis ten opzicht van het beleggen in obligaties. Dat wordt voor een deel gevoed door het zeer lage voorgespiegelde rendement zoals hierboven beschreven. Maar ook door het toenemend aantal wanbetalingen of faillissementen op de Duitse Mittelstandsmarkt, ook dit jaar weer. De gekelderde obligatiekoersen zetten het wankele vertrouwen natuurlijk onder druk, want je zal er maar één of twee van in je portefeuille hebben.

Zoete koek
Wat ons betreft is dat pessimisme ongegrond, omdat wij erin slagen om nog leningen te vinden met rendementen van tussen de 5% en 8%. Daarbij worden we geholpen door de onrust op de obligatiemarkten. De koersen van obligaties zijn de laatste tijd aan het dalen, met name in grondstoffen gerelateerde obligaties.

Dat we andere leningen dan ‘de rest’ durven aan te kopen, komt door de OK-Score, het systeem dat ons tijdig waarschuwt voor naderend onheil. Excuses dat ik dit telkens weer moet aanhalen, maar dat krijg je als beleggers het nut niet willen inzien van een beter selectiesysteem maar ondertussen wel de alternatieve ‘opinies’ van de grote kredietbeoordelaars voor zoete koek slikken.

Door de OK-Score kunnen we weer leningen met een hogere rente van tafel halen. Dan zijn we er nog niet, want de rente is maar een van de twee variabelen bij de berekening van het rendement. Het hangt immers ook af van de koers waarop we de obligatie kunnen kopen. Die koersen komen de laatste weken dus precies de goede kant op.

Geschenk dat blijft schenken
Door de gedaalde koersen zal het resultaat voorlopig onder druk liggen. Het enige wat we van onze klanten vragen is tijd, want de ervaring heeft inmiddels geleerd dat de doorlopende rente-inkomsten  – het geschenk dat blijft schenken – de grootste bijdrage aan het rendement leveren.

Als ik een willekeurige portefeuille neem dan blijkt dat van het netto rendement van 25,24% over de afgelopen vijf jaar 24,44% te danken is aan het inkomsteneffect. Het overige rendement is een optelsom van koerswinst, koersverlies en kosten.

In de wetenschap dat we voor eigen parochie preken, pleiten we dus voor obligaties. Naar onze mening zouden vastrentende waarden altijd onderdeel moeten uitmaken van het totale vermogen, zelfs al maak je geen of weinig rendement. Om deze categorie vanwege tekortschietende rendementen maar van je lijstje te schrappen is tekort door de bocht en misschien wel vragen om ongelukken.

Lees eerder verschenen nieuws in ons archief. Ron Boer schrijft op regelmatige basis columns over interessante zaken die spelen op de financiële markten. Wilt u een melding krijgen wanneer een nieuwe column verschijnt? Volg ons dan op LinkedIn of neem contact met ons op.