In de schaduw van de boom

Als u ligt te puffen van de hitte, denk dan eens aan de beurswijsheid dat je in de schaduw van de boom zit die je dertig jaar geleden geplant hebt. Vertaald naar beleggen: de lange termijn wordt beloond en wel om twee redenen. Het scheelt aan de ene kant transactiekosten en aan de andere kant maak je optimaal gebruik van het rente-op-rente effect.

Het effect van rente-op-rente – ook wel samengestelde interest  genoemd – gaat niet langs de lineaire schaal van één, twee, drie, vier, enzovoort, maar op de wijze van een verdubbelaar, dus één, twee, vier, acht, zestien, etc., ofwel de figuur die we nog kennen als de parabool uit de wiskunde. Op deze wijze verdubbelt duizend euro in twaalf stappen tot een miljoen euro.

Buffett miljonairs
Het is dit sommetje dat Warren Buffett goed in zijn oren heeft geknoopt. “Verbreek nooit de ketting van de samengestelde interest“, adviseert hij. Daarom lopen er in de geboorteplaats van Buffett, Omaha, Nebraska, tientallen Buffett miljonairs rond. Ze worden zo genoemd omdat ze ooit, in de jaren zestig van de vorige eeuw, wat geld aan de toen nog jonge Warren Buffett toevertrouwden om er vervolgens nooit meer naar om te kijken.

Twee van hen vormden het echtpaar Donald en Mildred Othmer. In 1961 investeerden ze $ 25.000 in een commanditaire vennootschap van Buffett, die later werd omgezet in aandelen Berkshire Hathaway tegen een koers van $ 42. Het echtpaar verhuisde naar New York waar Donald als scheikundige les gaf op een technische universiteit in Brooklyn; Mildred gaf Engelse les en deed na haar pensionering vrijwilligerswerk. Ze leiden een sober leven en ze spraken nooit met iemand over hun pakket. Toen ze beiden op hoge leeftijd overleden, hij in 1995, zij drie jaar later, bleken hun aandelen $ 780 mln waard. Nu zou de waarde zijn aangegroeid tot $ 4,2 miljard.

Erfenissen
In de VS kunnen ruzies rondom de verdeling van een erfenis zich tientallen jaren voortslepen. Ongelofelijk, maar waar. Omdat het meestal over heel veel geld gaat, bevinden zich in de boedel vaak omvangrijke effectenposities. Bij dit soort situaties treedt tevens de clausule in werking dat er een blokkade op de effectenportefeuille rust totdat er een oplossing voor het conflict gevonden is. Handelen is dus in de tussentijd onmogelijk.

Als de erfgenamen dan eindelijk tot een vergelijk komen, blijkt er iets bijzonders aan de hand: het behaalde rendement op de portefeuille steekt zwaar boven het gemiddelde uit. Gewoon door gedwongen niets te doen. Terwijl de familie ligt te steggelen over de boedelverdeling, gebeurt waar veel beleggers van dromen en het is precies wat langetermijnbeleggers altijd prediken: het hoogste rendement behaal je met niets doen.