Mannen van staal (gezocht)

‘De cliënt is ons bestaansrecht.’ Deze tekst stond op het bordje boven de deur van de personeelsingang bij Staal Bankiers. Het maakte je elke dag bewust van het feit voor wie je werkte.

‘Staal’, zoals de bank binnen de sector bekend stond, was mijn laatste werkgever voordat ik twintig jaar geleden diezelfde deur achter mij dicht trok om me als zelfstandig vermogensbeheerder – toen nog ‘orderremisier’ geheten – te vestigen.

De Haagse bank was een prachtig bedrijf om voor te werken. Je kon er alles leren. Na een start als orderuitvoerder (‘floorbroker’) op de vloer van de Optiebeurs maakte ik na drie jaar de overstap naar het hoofdkantoor in Den Haag. Door de compacte omvang van de organisatie en de dealingroom maakte je kennis met alle facetten van het effectenbedrijf, van beleggingsadvies, vermogensbeheer, obligatiehandel, emissies, research tot geld- en valutahandel aan toe. Ik kon er de basis leggen voor mijn huidige bestaan als zelfstandige.

Volgens een FD artikel was Staalbankiers de afgelopen vijftien jaar slechts drie jaar winstgevend. De overige jaren leidden bij elkaar opgeteld tot een verlies van meer dan 250 mln euro. Die aanhoudende verliezen hebben ervoor gezorgd dat het doek nu gevallen is, Staal wordt overgenomen door Van Lanschot.

Zo verdwijnt er binnen korte tijd, enkele weken na de aangekondigde fusie tussen Theodoor Gilissen en Bank Insinger, weer een private bank uit het Nederlandse landschap. Jammer. De vraag die blijft hangen is of de belegger die nog wat persoonlijke aandacht zoekt, hiermee geholpen is?

Obligatieadviseur gezocht
De laatste jaren is de interesse in het obligatievak alleen maar minder geworden. Wij wijten dit aan een aantal factoren. Er zijn steeds minder professionele marktpartijen actief, ervaren handelaren zijn of gaan met pensioen, obligatiebeleggingen bij de grootbanken zijn voor een groot deel gestandaardiseerd en er is weinig interesse in dit segment van de markt door nieuwkomers in het effectenvak.

Dat laatste ondervinden wij aan den lijve. Via informele kanalen proberen we die enkele obligatieadviseur die er nog in het wild rondloopt, te vangen, maar tot nog toe zonder resultaat. Ook onze scouts keren allemaal met lege handen terug. Zoals een van hen onlangs nog rapporteerde:

“Overigens blijf ik op zoek naar (talentvolle) junioren. Echter, Nederlandse beheerders beleggen voor klanten standaard in fondsen – hoezo knowhow op het gebied van ‘fixed income’ in Nederland? Afwezig dus.”

En dat terwijl je weet dat we opereren in een nichemarkt. De toegenomen populariteit van het indexbeleggen maakt dat obligaties zo langzamerhand als een vergeten groente worden gezien. Ooit populair, maar niet meer te vinden op het bord van de Nederlandse belegger. Dat is jammer, want uit onze resultaten op obligaties blijkt dat deze categorie niet alleen leuk, maar ook rendabel is om in te adviseren, ondanks de lage rente.

Man van stavast
Laten we afsluiten met een positief bericht. Met Amerikaanse beurzen op of tegen recordhoogte duiken er ook doemdenkers op. Behalve enkele Nederlandse goeroes zijn dat internationaal bekende grootheden als obligatiebeleggers Bill Gross en Jeff Gundlach. Zij voorspellen hel en verdoemenis voor zowel aandelen als obligaties. “Verkoop alles”, zegt Gundlach. Hij ziet alleen nog kansen voor goud.

Wie deze verrekijkers met afstand voor zich moeten dulden is de marktkenner Marc Faber. In zijn laatste ‘Gloom, Boom & Doom Report’ voorziet hij een halvering van de S&P500 index. Die staat nu op 2.181 punten. Misschien dat er nog een rally’tje naar de 2.300 in het verschiet ligt, maar dan hebben we het ook wel gehad. Daarna volgt de grote daling naar 1.100. Dus zeg niet dat we u niet gewaarschuwd hebben.

Gelukkig blijkt Faber een man van stavast. Want kijken we naar eerdere vooruitblikken van zijn hand, dan blijkt voorspellen vooral een kwestie van een lange adem. De onderstaande opsomming toont dan ook maar weer eens het gelijk aan van de uitdrukking dat als je gaat voorspellen, je vaak moet voorspellen, dan komt er wel een dag dat je voorspelling uitkomt.

Marc Faber Market Crash

Lees eerder verschenen nieuws in ons archief. Ron Boer schrijft op regelmatige basis columns over interessante zaken die spelen op de financiële markten. Wilt u een melding krijgen wanneer een nieuwe column verschijnt? Volg ons dan op LinkedIn of neem contact met ons op.