Verkeerde been of verkeerde paard?

Brexit, Trump en Italië, drie zorgenkinderen die ons dit jaar in hun greep hielden. En wat deed de beurs? Die steeg. Als beleggers ooit op het verkeerde been zijn gezet, was het dit jaar wel. Ondertussen laaide ook de discussie over actief versus passief beleggen weer op. Maar ook hier geldt: wat als je op het verkeerde paard had gewed?

Verrassingen te over, dit jaar, net als alle andere jaren overigens. Alleen zaten de profeten er zelden zo naast als dit jaar. Het volk heeft zijn stem laten horen tijdens referenda en verkiezingen, en gekozen. De volksmenners, tegenwoordig ‘populisten’ geheten, hebben gewonnen. De peilingbureaus kregen de schuld in hun schoenen geschoven voor alle verkeerde beleggingskeuzes die we met zijn allen maakten.

Trump-effect
U had niet in de Eurostoxx600 moeten beleggen. Nee, u had op een koers van 17 euro Shell moeten kopen. Of toch niet. U had moeten kiezen voor een index. Of ETF’s, maar dan wel de goede. En dan was er Trump. We zijn zes weken verder en nu zijn er al mensen die zeggen dat het ‘Trump-effect’ is uitgewerkt. Terwijl de man nog niet eens als president geïnstalleerd is.

Het gevolg van dit alles is dat de belegger het niet meer weet. En oh jee, volgend jaar zijn er verkiezingen in Nederland, Duitsland, Frankrijk en misschien wel in Italië. Wat betekent dat voor Europa en voor de beurzen? Geen mens die er wat zinnigs over kan zeggen. Dus gaan we door met waar we voor worden betaald: beleggen, actief of passief.

Actief of passief
De discussie over actief of passief beleggen is vol in beeld. Bij passief beleggen volgt een fondsbeheerder slaafs een bepaalde index, bij actief beleggen probeert hij/zij door slimme selectie het beter te doen dan die index. Waar je voorkeur ook naar uitgaat, het lost het keuzeprobleem niet op. Net als bij individuele aandelen of obligaties zijn er honderden fondsen waar je uit kan kiezen. Wat is het juiste paard om op te wedden?

Welke keuze je ook maakt, van belang is dat je niet teveel gaat switchen. Als je constant fondsen of indextrackers heen en weer loopt te smijten, kun je net zo goed in individuele aandelen of obligaties handelen. De industrie is je ter wille. In paginagrote advertenties worden lezers aangespoord om tegen lage kosten te gaan ‘beleggen’. Kijk je op de website dan gaat het uitsluitend nog over handelen.

Voor ons is de discussie over actief/passief of individueel/indexering niet relevant. Wij beleggen zo passief mogelijk in individuele aandelen en obligaties, dus zonder al te veel te bewegen. In ons grote wereldaandelenfonds zitten vijftig namen en dit jaar hebben we zes transacties uitgevoerd: drie aandelen verkocht, drie andere teruggekocht. Dat was het. Rendeert dat? Met nog twee weken te gaan ruim 15%.

Gewoon blijven zitten
Wij geloven wij niet in handelen. Handelen betekent niet alleen transactiekosten, maar het leidt ook tot een ander probleem, namelijk dat van het alternatief. Wat koop je terug voor elk fonds dat je verkocht hebt?

Wat was er gebeurd als je aan het begin van het jaar gewoon was blijven zitten en je de verkochte aandelen, ETF’s of obligaties nog gewoon in bezit had? Of dat je maar drie, vijf of tien transacties had gedaan, in plaats van een veelvoud daarvan. Stel deze vragen eens aan jezelf of aan je vermogensbeheerder: wat heeft al dat handelen nou opgeleverd? Wat was het rendement geweest als we na de Brexit, na de verkiezing van Trump en na het referendum in Italië niets gedaan hadden?

2017
Net als dit jaar staat ook volgend jaar van alles te gebeuren waar je je zorgen over kunt maken. Er zijn zelfs scenario’s te verzinnen waardoor je nooit meer gaat beleggen, maar hoe realistisch zijn die? Wie het weet mag het zeggen. Je weet pas achteraf of je de goede beslissing hebt genomen. Voor het juiste antwoord gaan we maar weer te rade bij onze huisfilosoof Warren Buffett: “Wat we leren van de geschiedenis is dat mensen niet leren van de geschiedenis.”

Lees eerder verschenen nieuws in ons archief. Ron Boer schrijft op regelmatige basis columns over interessante zaken die spelen op de financiële markten. Wilt u een melding krijgen wanneer een nieuwe column verschijnt? Volg ons dan op LinkedIn of neem contact met ons op.